Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ονειροπόληση

  Ένα ταξίδι χωρίς παράθυρο μας έφερε  η καινούρια  άνοιξη Και ταξιδεύουμε τυφλά σ΄ ένα απέραντο ταβάνι τρένου Κι ούτε κάποια εικόνα...

Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

Ο Κώστας Τσιαχρής και οι Φιλολογικές ματιές παρουσιάζουν δέκα εκλεκτα βιβλία για το 2015

Κείμενα  : Κώστας  Τσιαχρής

1. Η Δρακοντιά Στάθης Κοψαχείλης [Μελάνι]


Ίσως το καλύτερο για μένα βιβλίο και η απόλυτη συλλογή διηγημάτων για το 2015 . Ο Στάθης Κοψαχείλης , έχοντας ως βάση του το Λιτόχωρο , μας απομακρύνει από το άνευρο αστικό περιβάλλον και μας οδηγεί σε έναν κόσμο ξεχασμένο αλλά απίθανα ζωντανό , τον κόσμο της ελληνικής επαρχίας , σε όλες του τις πτυχές . Άνθρωποι , ζώα , φαντάσματα , φυσικά φαινόμενα , κτίσματα , όλα συνυπάρχουν και δένονται μεταξύ τους σε ένα αξεδιάλυτο σύνολο .


                                                     




                                                  


2. Γιάννης Στίγκας , Βλέπω τον κύβο ρούμπικ φαγωμένο [Μικρή Άρκτος]

Η πέμπτη συλλογή του Γιάννη Στίγκα κυκλοφόρησε το 2014 , αλλά ήρθε στα χέρια μου πέρυσι , και φυσικά δε θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο ένα τόσο δυνατό έργο από τον , κατά τη γνώμη μου , καλύτερο Έλληνα ποιητή της τελευταίας δεκαετίας. Με ένα ύφος εντελώς προσωπικό ,και γι’ αυτό αμέσως αναγνωρίσιμο, ο Στίγκας συνομιλεί με το παράλογο και το πραγματικό και τους δίνει τη δική του απολαυστική ,ως συνήθως , ερμηνεία. 


                                                     




                                                     


3. Με ύφος Ινδιάνου Κυριάκος Συφιλτζόγλου [Μελάνι]


Ή πώς αλλιώς το πρωτόγονο μπορεί να παρουσιαστεί μέσα από έναν καταιγισμό εικόνων ως μία εντελώς φυσιολογική κατάσταση , ως μία δύναμη που εν τέλει ξαναδίνει στον πολιτισμό τη χαμένη του αθωότητα .Πολύ δυνατή ποίηση , μέσα από την οποία επιχειρείται και τελικά κατορθώνεται η ανάδειξη των εικόνων ως ισότιμου ποιητικού υλικού με τις ιδέες .



                                                       


                                                      


4. Νυχτερίδα στην τσέπη Θοδωρής Ρακόπουλος [Νεφέλη]
Είκοσι παράξενα διηγήματα , τα οποία γεφυρώνουν με υποχθόνιο και προκλητικό τρόπο την υπερρεαλιστική ποιητική γραφή με τις όποιες συμβάσεις της διηγηματογραφίας . Και επιπλέον , είκοσι στιγμές στις οποίες ο αναγνώστης αισθάνεται άβολα , καθώς καλείται να αντέξει το βάρος της νυχτερίδας …στη δική του τσέπη.

                                                     




                                                       


5, Αεροπλάστ Άντζελα Δημητρακάκη [Εστία]


Αποτελούμενο από πέντε ξεχωριστά μέρη , τα οποία ωστόσο συμπληρώνουν το ένα το άλλο , το μυθιστόρημα της Άντζελας Δημητρακάκη φέρνει στην επιφάνεια την αναζήτηση μιας γενναίας , αλλά συνάμα έντιμης , απόφασης μπροστά σε μία αδιέξοδη κατάσταση . Απόφαση , η οποία ξεκινά από την επιθυμία να σωθεί στο τέλος κάτι . ¨Γιατί όλοι έχουμε κάτι να σώσουμε» ,όπως λέει η ίδια η συγγραφέας και όπως ακριβώς υπαινίσσεται ο τίτλος του έργου . Όπως το αεροπλάστ προστατεύει κατά τη μεταφορά τους τα εύθραυστα αντικείμενα. 




                                                      


                                                      


6. Τι μένει από τη νύχτα Έρση Σωτηροπούλου [Πατάκης]

Η Σωτηροπούλου παρακολουθεί μυθιστορηματικά τον Καβάφη μακριά από την Αλεξάνδρεια , στο ταξίδι που πραγματοποίησε μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του στο Παρίσι , και ανασηκώνει το πέπλο του μυστηρίου που σκεπάζει την προσωπική ζωή του ποιητή , προτού αυτός γίνει γνωστός και κατά την εποχή που βασανιζόταν από τα εσωτερικά ,προσωπικά και καλλιτεχνικά , του πάθη . 


                                                     


                                                     

7. Ασημίνα Ξηρογιάννη , 23 μέρες [Γαβριηλίδης]
«Κάτι σαν ποιητική νουβέλα in progress». Η ίδια η ποιήτρια , θεατρική συγγραφέας και κριτικός ,αποκρυσταλλώνει μέσα σε μία φράση το νόημα και το στόχο της καινούργιας της δουλειάς . Χαμαιλεοντική φιγούρα , ασίγαστη και παραγωγική , η Ασημίνα Ξηρογιάννη μας μεταφέρει στο εργαστήρι του ποιητή και καταγράφει , με μοναδική ευαισθησία , σε είκοσι μικρά τρία κείμενα τις περιπέτειες της γέννησης μιας ποιητικής συλλογής 


                                                     


                                                       


8. Η ιστορία ενός σούπερ μάρκετ , Δημήτρης Σωτάκης [Κέδρος]

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Σωτάκη περιγράφει την ατέρμονη προσπάθεια του ανθρώπου να συναρμολογήσει τα κομμάτια του μετά από μία οδυνηρή περιπέτεια . Ο ήρωας , Ροβήρος Άνθρωπος , βρίσκεται εντελώς απρόσμενα ναυαγός σε ένα ερημονήσι . Εκεί λαμβάνει τη μεγάλη απόφαση να υπερβεί την καταστροφή και να ανοίξει …ένα σούπερ μάρκετ ,με στόχο την αναρρίχησή του στα ανώτερα στρώματα της κοινωνίας . Τραγικότητα και χιούμορ συνδυάζονται με έναν ευφυή τρόπο και μεταφέρουν αβίαστα στον αναγνώστη την εικόνα της σύγχρονης παράνοιας .



                                                    


                                                   


9. Δυο σμπάροι πολλά τρυγόνια , Δήμητρα Χριστοδούλου Δασκάλου [Carpe Librum]

Η τρίτη συγγραφική δουλειά της Δήμητρας Χριστοδούλου Δασκάλου είναι ένα αντισυμβατικό αστυνομικό μυθιστόρημα , βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα , όπου οι κανόνες πλοκής ανατρέπονται και ο αναγνώστης έρχεται αρχικά αντιμέτωπος με έναν καταιγισμό ανακοινώσεων της ΕΛΑΣ , για να μυηθεί σταδιακά στη μαγεία της εξιχνίασης του μυστηρίου . 


                                                   

10. Γιατί γράφω ποίηση Χάρης Βλαβιανός [Άγρα]
Ο Χάρης Βλαβιανός δίνει με το δικό του τρόπο 62 ολιγόλογες απαντήσεις στο ερώτημα που θέτει ο τίτλος του έργου . Μέσα από αυτές , οι οποίες εκφέρονται με τρόπο άλλοτε συγκινητικό , άλλοτε δραματικό και άλλοτε ευτράπελο , ο συγγραφέας καταθέτει το δικό του ποιητικό πιστεύω και ,ασφαλώς , δικαιολογεί την παρουσία της ποίησης σε ένα παρόν αντιποιητικό



                                                       


                                                      




Και ΑΛΛΑ 10 ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ για το 2015


1. Έλενα Μαρούτσου , Χυδαίες Ορχιδέες
2. Θωμάς Τσαλαπάτης , Άλμπα
3. Ελένη Πορτάλιου , Ίχνη ζωής
4. Λευτέρης Ξανθόπουλος , Οι εχθροί και οι φίλοι μου
5. Ηλίας Παπαμόσχος , Η αλεπού της σκάλας και άλλες ιστορίες
6. Κάλλια Παπαδάκη , Δενδρίτες
7. Θανάσης Χειμωνάς , Αίτημα φιλίας
8. Μαίρη Κλιγκάτση , Πλευρικά
9. Κώστας Κατσουλάρης , Νυχτερινό ρεύμα
10. Νίκος Παναγιωτόπουλος , Σύσσημον ή τα κεφάλαια

3 σχόλια:

  1. Πολύ καλές επιλογές.Ειδικά ο Ρακόπουλος είναι εξαιρετικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κώστα μου,καλησπέρα.Η Άντη είμαι.Είπα να γράψω κι εγώ ένα σχόλιο.Πολύ καλή η ιδέα σου να παρουσιάσεις τα βιβλία που σου άρεσαν.Κατά τη γνώμη μου,έπρεπε να είχες και το βιβλίο της Αλεξάνδρας Ζαμπά.Δεν πειράζει όμως,οι προτάσεις σου είναι όπως πάντα υπέροχες και ελπίζω να κάνεις την παρουσίαση και στη δική μου ποιητική συλλογή, όταν με το καλό εκδοθεί.καλή χρονιά, Κώστα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευτυχώς που υπάρχουν και άνθρωποι που προωθούν το καλό βιβλίο, γιατί έχουμε πήξει από εμπορικά σκουπίδια.Το αγαπημένο μου βιβλίο για το 2015 ήταν και για μένα η Δρακοντιά.Λίγοι όμως το πήραν είδηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή